0416 - 79 52 64

Zeven Nederlandse Medailles

Regatta-2014-uitreiking-klein-605x340Marit Bouwmeester (Laser Radial) en het duo Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (470) pakten zaterdag op de slotdag van de Delta Lloyd Regatta de twee Nederlandse gouden plakken. Bouwmeester maakte haar favorietenrol volledig waar door de medalrace te winnen en daarmee haar eindzege veilig te stellen. Broekhuizen en Jongens eindigden in de medalrace met dubbele punten als vierde maar hadden in de aanloop al een forse voorsprong in het 470-klassement opgebouwd.

foto’s van boven naar beneden
Marit Bouwmeester (goud)
Nicholas Heiner (zilver)
Pieter-Jan Postma (zilver)
Broekhuizen/Jongens (goud)
Paralympisch:
Barend Kol (zilver)
Voorbach/Essenveld (brons)

Bouwmeester bezig aan sterk seizoen

Bouwmeester is bezig aan een ijzersterk seizoen. In de drie World Cup-wedstrijden van dit jaar stond ze steeds op het podium. De 25-jarige zeilster won in Mallorca, had zilver in Miami en brons in Hyères. ,,Het loopt erg lekker dit jaar’’, zei de Friezin in Medemblik, waar ze de medalrace al als nummer 1 begon.

“Het was lastig. Je vaart onder de kant, met steeds vlagen wind. Ik ben heel blij en tevreden dat ik hier win. De opluchting is erg groot’’, keek de winnares van Olympisch zilver in Londen (2012) terug op haar goede week bij de Delta Lloyd Regatta. ,,Het was de hele week close. Mooi dat ik het zo goed afmaak.’’

Einduitslag Laser Radial:

1. Marit Bouwmeester (Ned) 13

2. Evi van Acker (Bel) 23

3. Manami Doi (Jap) 31.

Broekhuizen en Jongens verrassen met zege 470

Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens voeren een topweek op het water bij Medemblik. Ze wonnen in de aanloop naar de medalrace vier van de vijf races. Moet gezegd worden dat het een relatief klein veld was in de 470 klasse maar ook belangrijk om te melden dat hun eerste overwinning als team overtuigend was. Het duo begon aan het slotnummer met een ruime voorsprong op het Nederlandse koppel Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen. De vierde plaats was voldoende om de eindzege te grijpen. De medalrace werd gewonnen door de Britse vrouwen Anna Burnet en Flora Stewart, die daardoor als derde in het klassement eindigden. Kyranakou en Van Veen verspeelden door de achtste plaats in de slotrace een podiumplaats.

“Vorig jaar ons debuut bij de Delta Lloyd Regatta’’

“We hoopten natuurlijk op een zege, maar we hebben er nooit op gerekend. Vorig jaar debuteerden we op de Delta Lloyd Regatta als koppel in de 470. Dit is onze zesde regatta. Toen we hier maandag arriveerden, stond het eindresultaat niet centraal. We hebben meegedaan aan de World Cup in Palma en Hyères. Daar hebben we veel geleerd. Mooi dat we dat hier in praktijk hebben kunnen brengen’’, zei een stralende Marieke Jongens na afloop.

Broekhuizen: ,,Er valt voor ons nog veel te leren. De communicatie in de boot gaat steeds beter. Ons hoofddoel is de WK in september (Santander). Het Olympisch test-event in Rio missen we. Eigenlijk was er dit jaar geen geld voor ons team, maar uiteindelijk is het toch gelukt een budget voor de Europese wedstrijden te vinden. Daar zijn we superblij mee. En als je dan hier wint, is dat een mooie motivatie voor de komende maanden.’’

Einduitslag 470 vrouwen:

1. Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (Ned) 12

2. Linda Fahrni/Maja Siegenthaler (Zwi) 19

3. Anna Burnet/Flora Stewart (GBR) 21

4. Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen (Ned) 28.

Postma mist eindzege Delta Lloyd Regatta

Postma deed op het water bij Medemblik een gooi naar de eindzege in de Finn-klasse maar ging met het zilver naar huis. De 19-jarige Duitser Phillip Kasueske besliste het gevecht met de Nederlander in zijn voordeel door de medalrace te winnen.

‘Het is niet anders’’, legde Postma zich een tijdje later neer bij de verloren strijd. Hij had zo graag zijn naam op de erelijst van het prestigieuze zeilevenement willen hebben. Het verschil in de slotrace was klein. ,,We hebben de hele week mooie duels uitgevochten, maar hij was net iets handiger’’, zei de nummer vier de Olympische Spelen in Londen over de winnaar. ,,Het is net niet. Kennelijk mag ik hier niet winnen.’’

Voor Postma was het zijn derde tweede plaats bij de Delta Lloyd Regatta, na 2007 en 2013. Net als vorig begon hij zaterdag als klassementsleider aan de medalrace. Kasueske had echter evenveel punten. ,,Ik moest hem voorblijven. Het eerste kwartier na de finish heb ik even stevig gebaald op het water. De optelsom van deze week is echter goed’’, zei de ambassadeur van de Delta Lloyd Regatta, die zich maandag weer bij Team Brunel meldt.

Postma krijgt binnen twee weken te horen of hij later dit jaar met Team Brunel aan de Volvo Ocean Race mag deelnemen. ,,Ik kijk ernaar uit. Omschakelen is niet lastig. Dat gaat heel snel.’’

Einduitslag Finn:

1. Phillip Kasueske (Dui) 14

2. Pieter-Jan Postma (Ned) 16

3. Jake Lilly (Aus) 24

4. Hein van Egmond (Ned) 36

6. Tobias Kirschbaum (Ned) 41

7. Bas de Waal (Ned) 55, 8. Joos Bos (Ned) 69

9. Michel Miltenburg (Ned) 71.

Heiner baalt van zilver

Laser-zeiler Nicholas Heiner heeft zijn voortreffelijke uitgangspositie tijdens de medalrace bij de Delta Lloyd Regatta nog niet kunnen omzetten in een gouden medaille. De jonge laser-zeiler eindigde in de afsluitende medalrace als tiende.

Heiner zakte in het eindklassement naar de tweede plaats, achter de Nieuw-Zeelander Sam Meech. Rutger van Schaardenburg won de medalrace en klom daardoor naar vierde plaats in het eindklassement. Heiner baalde van de gemiste kans. “Ik sta nog op het podium, maar dit is een harde les. Ik heb heel goed gevaren deze week maar op de laatste dag moet het gebeuren en dat lukte niet. Tijdens de start van de medalrace heb ik het al weggegeven.”

Voor Heiner was het zijn derde tweede plaats bij een regatta die deel uitmaakt van de Eurosaf Champions Sailing Cup. ,,Ik moet het wel een keer gaan afmaken. Dit was een goede mogelijkheid. Heel jammer.’’ Rutger van Schaardenburg had het deze week moeilijk in Medemblik. “Het liep niet echt’’, zei de winnaar van vorig jaar. Zaterdag was Van Schaardenburg in goede doen. Hij won de medalrace, maar het podium bleef net buiten bereikt. “Het is in elk geval een goede afsluiting van een week waarin het niet meezat. Over de medalrace kan ik tevreden zijn.’’

Einduitslag Laser:

1. Sam Meech (NZe) 25

2. Nicholas Heiner (Ned) 30

3. Mike Bullot (NZL) 33

4. Rutger van Schaardenburg (Ned) 35

9. Roelof Bouwmeester (Ned) 54.

Windsurfers De Geus en Van Rijsselberge beide vierde

Bij het windsurfen regeerden de Polen in Medemblik. Zowel bij de mannen als de vrouwen in de RS:X-klasse was het podium volledig Pools. Bij de mannen won Pawel Tarnowksi, die ook vorig jaar op het water in Medemblik het beste was. Hij eindigde in de medalrace als tweede, achter zijn landgenoot Piotr Myszka. Przemyslaw Miarczynski eindigde in de medalrace als derde en was dat ook in het eindklassement.

Dorian van Rijsselberge verspeelde vrijdagavond in de laatste race zijn positie in de top drie. Hij finishte zaterdag in de medalrace als vierde, wat ook zijn positie in het eindklassement was. ,,Ik had het iets anders in mijn hoofd’’, gaf de olympisch kampioen toe. ,,Het was deze week niet op en top. Tot vrijdagavond stond ik op het podium. De motivatie was er nog wel. De Polen waren hier top, de rest wat minder’’, aldus Van Rijsselberge, die naar de Verenigde Staten vertrekt om verder aan zijn vorm te werken. ,,De focus ligt voor mij wat verder in het seizoen.’’

Lilian de Geus baalde erg. Ze vocht de hele week een zwaar gevecht met vier Poolse concurrentes uit en stond zaterdag met lege handen. De 21-jarige windsurfster maakte zaterdag wat foutjes en zag zichzelf als vierde terug in de uitslag van de medalrace en het eindklassement. De Poolse Zofia Klepacka, winnares van brons op de Olympische Spelen in Londen, won de medalrace en het eindklassement.

“Dit is balen. Ik maak gewoon nog te veel foutjes’’, zei De Geus, die dit seizoen in Mallorca voor het eerst in haar loopbaan op het podium van een World Cup stond (tweede).

Einduitslag RS:X, mannen:

1. Pawel Tarnowski (Pol) 36

2. Piotr Myszka (Pol) 39

3. Przemyslaw Miarczynski (Pol) 42

4. Dorian van Rijsselberge (Ned) 46.

Einduitslag RS:X vrouwen:

1. Zofia Klepacka (Pol) 19

2. Maigorzata Bialecka (Pol) 33

3. Kamila Smektala (Pol) 34

4. Lilian de Geus (Ned)

Groeneveld en Krol negende in eindklassement Nacra17

In de Nacra17 ging de zege naar de Fransen Billy Besson en Marie Riou. Renée Groeneveld en Steven Krol eindigden in de medalrace als achtste. In het eindklassement werden ze negende. Het team van Mandy Mulder en Coen de Koning eindigde als 14de. Het duo is op de weg terug en zeilde voor het eerst sinds lange tijd voluit mee. Mulder en De Koning hebben lang aan de kant gestaan als gevolg van een slepende blessure van stuurvrouw Mulder.

Einduitslag Nacra17

  1. Besson/Riou FRA, 44
  2. Cammas/ De Turckheim FRA 53
  3. Bundock/Curtis AUS, 64

9. Groeneveld/Krol, NED 101

14. Mulder/De Koning, 112


Uitslagen paralympisch

Skud 18

1. Alexandra Rickham/Niki Birrel (GBr) 12

2. Marco Gualandris/Paolo Bergamaschi (Ita) 15

3. Vera Voorbach/Jan Rein van Esseveld (Ned) 25

5. Rolf Schrama/Sandra Nap (Ned) 34

6. Akko van der Veen/Liza Elburg (Ned) 41.

Sonar:

1. Frankrijk 23

2. Groot-Brittannië 27

3. Australie 29

6. Nederland (Marcel van de Veen, Jaklien Tans, Mischa Rossen) 53.

2.4mR:

1. Megan Pascoe (GBr) 16

2. Barend Kol (Ned) 38

3. Guus Bijlard (Ned) 44

9. Sven Oosterbaan (Ned) 74

12. Cor de Graaff (Ned) 103

 

Bron: watersportverbond

Voordelen

archief berichten