0416 - 79 52 64

Winterstorm-proof tips(deel2)

Boten die met bok en al worden omgeblazenZoals wij eerder al stelden kunnen winterstormen  grote schade aanrichten. Boten die met bok en al worden omgeblazen. Spoorloos verdwenen jollen, luiken en afdekkleden. Voor dergelijke schade willen we je graag behoeden. Daarom raden wij de volgende preventiemaatregelen aan.  Je kunt je boot het beste winterklaar laten maken door een professional. Als er dan toch schade ontstaat, kun je aanspraak maken op je verzekering.

Wij noemen hieronder allerlei tips voor bootbezitters in het algemeen. Maar de omstandigheden verschillen natuurlijk per boot en per locatie. Vraag daarom ook aan de havenmeester of toezichthouders wat je het beste kunt doen om stormschade te voorkomen. Ook collega-bootbezitters zijn vaak een goede informatiebron.

Eerder hebben wij u  tips gegeven  voor als de boot nog in het water ligt . Nu geven wij u  tips voor aan de wal.

Winterstorm-proof aan wal

1.    Gebruik een goede bok en ondersteun de boot voldoende én op de juiste punten. Lege olievaten zijn niet aan te bevelen; ze gaan tijdens een storm ‘wandelen’. Ondersteun grotere jachten ook onder het voor- en achterschip.
2.    Voorkom het gebruik van losse steunen zonder onderling verband. Verbind losse delen van de bok met elkaar. Beveilig de keggen op de steunen van de bok tegen uitvallen.
Boten die met bok en al worden omgeblazen23.    Zeiljachten met kiel goed stempelen, zeker de jachten waarvan de mast blijft staan. Beveilig de kiel tegen zijwaartse bewegingen.
4.    Verwijder losse delen zoals cabrioletkap, zeilen, buiskap e.d.
5.    Maak jollen en roeiboten op de wal vast aan een grondanker, betonblok e.d.
6.    Beveilig boten op trailers tegen omwaaien door aan beide zijden een lijn of kabel aan de grond te bevestigen.
7.    Laat een zeilboot nooit met staande mast op een trailer overwinteren.

Voordelen

archief berichten