0416 - 79 52 64

Winterklaar: zeilen wassen/regenereren

zeilen-wassenDe zeilen, bootkap, huik of dekzeil worden vies naarmate de tijd verstrijkt. Denk daarbij aan algen, schimmels, zand, zout en chemicaliën als olie en teer. Ook het weer en roestplekken zorgen ervoor dat het doek er op den duur armoedig gaat uitzien.

Om dit probleem te lijf te gaan, kun je er voor kiezen om de zeilen en eventueel ook huiken en hoezen zelf te reinigen. Je moet dan echter wel heel goed weten wat je moet doen en welke schoonmaakmiddelen je daarbij wel en welke niet moet gebruiken. Het middel kan namelijk zomaar erger zijn dan de kwaal.

Je kunt dit reinigen echter ook door een daarin gespecialiseerd bedrijf laten doen. Bedenk daarbij wel dat alleen reinigen vooral een optisch effect heeft en dat elke reinigingsbeurt toch een bepaalde slijtage met zich meebrengt.

Een professioneel bedrijf is zich goed bewust van de risico’s en daarom wordt er in een zeilwasserij niets machinaal gereinigd, dus geen machinale borstelbanen en draaiende bewegingen, waardoor coating, stiksels en het oppervlak van het zeil ernstig worden beschadigd.

Alles wordt er ambachtelijk met de hand gewassen. In plaats van wasmachines gebruikt een professioneel bedrijf ‘weekbaden’ met lauwwarm water en een zuur neutraal middel. Deze reinigingsmethode is doeltreffend, minder milieubelastend en veilig voor naden en stiksels.

Probleem bij de zeilen van zeilboten is dat het reinigen vooral een cosmetisch effect heeft, maar beslist geen kwaliteitsverbetering oplevert. Daar is sinds kort echter wat aan te doen.
Er is namelijk gebleken dat dacron zeilen al na een vaarseizoen, uiteraard afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van het doek, hun vorm beginnen te verliezen. Na verloop van tijd verschuift de bolling van het zeil langzaam van het voorlijk richting het achterlijk. Het onderlijk, achterlijk en voorlijk worden langer waardoor het zeil beetje bij beetje zijn effectiviteit verliest.

Een nieuw ontwikkelt regeneratieproces zorgt er echter voor, dat zeilen weer herstellen qua vorm en stabiliteit. Terwijl het zeil door dit proces ook weer prachtig schoon wordt. Het is wel zo dat een geregenereerd zeil een oud zeil blijft en nooit als nieuw zal worden. Maar het is na de behandeling langer bruikbaar, beter presterend, prettiger aan te zien en beschermd. De vorm, van met name het profiel, is weer zoals die door de zeilmaker bedoeld was.

Voordelen

archief berichten