0416 - 79 52 64

Winterklaar maken van het interieur

interieur schoonmaken

Schoonmaken

Of je de boot nu in het water of op de wal laat overwinteren, je moet er wel zorgen dat de leefruimten leeg en schoon zijn voordat  je de boot afdekt. En dat er voldoende ventilatie is om vocht en dus schimmelvorming te voorkomen.

Als alle losse inventaris van boord is, kun je met het schoonmaken van het interieur beginnen. Het spreekt vanzelf, dat daarvoor ook de losse vloerdelen, laden van kastjes enzovoorts er uit moeten. Vervolgens moet je de moeilijk bereikbare hoekjes en spleten van het opgehoopte en aangekoekte vuil ontdoen, bijvoorbeeld met behulp van een oude schroevendraaier, een mesje of iets dergelijks. Let er daarbij op dat de verf of lak niet beschadigd wordt. Geef het kombuis extra aandacht, want juist daar kunnen etensresten voor onaangenaamheden zorgen.

bilgall clean fresh cleanAls al het moeilijk bereikbare vuil is verwijderd kun je het schip gaan uitsoppen. Daarbij maak je gebruik van luiwagen, spons en uiteraard een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Dit laatste is absoluut nodig, omdat je veel sop zult gebruiken en je dit waarschijnlijk met het spoelwater overboord pompt.

Gebruik bij voorkeur leidingwater. Na deze schoonmaakbeurt maak je alles goed droog. Is dit gebeurt dan zorg je ervoor dat alle ruimten zo goed mogelijk kunnen ventileren. Dit doe je door zoveel mogelijk open te zetten, zodat het schip door en door kan drogen. Pas als het helemaal droog is kunnen de vloerdelen, kooiplanken en laatjes weer geplaatst worden.

Overigens moet je de vloeren ook tijdens het vaarseizoen regelmatig schoonmaken. Vuil wat zich daar verzameld zal anders snel rot of roest veroorzaken en dat geeft een hoop narigheid. Ook hier geldt: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Ventilatie

Zorg tijdens de winterstalling voor een goede ventilatie.  Dat geldt ook voor de motorruimte. En zorg dat deze schoon is. Voor het verwijderen van olie/watermengsels zijn speciale olieabsorberende doeken in de handel. Gebruik deze en zorg dat het afval op een verantwoorde manier wordt afgevoerd.

vochtvreterVoorkomen van vocht aan boord:

Plaats in alles ruimtes vochtvreters. Zolang de boot op de kant staat dienen deze afhankelijk van de grootte een aantal keren geledigd moeten worden.

 

Voordelen

archief berichten