0416 - 79 52 64

Winterklaar: Controle zeilen

zeilen-controlerenBij zeiljachten moeten de zeilen natuurlijk ook op slijtage worden gecontroleerd. Hierbij moet je er vooral op letten dat het stiksel van de naden nog goed is. Pak het stiksel op verdachte plaatsen stevig met de nagels beet en trek er flink aan. Breekt het, ga dan na hoever deze slijtage zich voortzet en vernieuw ruim over die afstand het stiksel.

Loop op deze manier het hele zeil na, waarbij je bijvoorbeeld in de top begint en vervolgens systematisch stiksel voor stiksel naar beneden toe werkt.

Let vooral op de zeillatzakjes; de stiksels daarvan slijten namelijk vrij snel. Geef het zeilplankje in de top van het grootzeil extra aandacht. Kijk of het niet gebroken is, of het nog goed vastzit, of het oog waar de val aan wordt bevestigd niet uitgesleten is en of de sleetjes voor de mastrail (minstens twee) of het voorlijk voor de mastgroef nog goed vastzitten. Controleer vervolgens het voorlijk en/of de sleetjes en de bevestiging daarvan.

De halshoek van een zeil behoeft vanzelfsprekend eveneens extra aandacht vanwege de krachten die erop werken. Let hier op vervorming van het oog of het losscheuren van het oog uit zijn stiksels of uit het zeil. Hetzelfde geldt in nog sterkere mate voor de schootogen.

Vóór de wind varende komt het grootzeil dikwijls tegen de verstaging. Bekijk die plekken op slijtage. Hetzelfde geldt voor het voorzeil, waar deze de babystag bij het overstag gaan, de preekstoel of de zeereling bij het aan-de-wind varen of de zalingen ook bij het aan-de-wind zeilen raakt.

Slijtageplekken zijn het gemakkelijkst te herkennen aan de bruine donkere strepen in het zeil of aan de doorschijnende plekken wanneer je door het zeil naar het licht kijkt.

Bekijk voor tips over het verzorgen van de zeilen ook de video.

Voordelen

archief berichten