0416 - 79 52 64

Verbeteringen sluizen Stavoren – Workum

Johan frisoslsuisStremming Johan Frisosluis van de baan

Vanaf 1 april 2014 kan het vaarverkeer weer gebruik maken van de Johan Frisosluis. De stremming die nodig was voor de bouw van de tweede sluis is dan opgeheven. Op 8 mei 2014 wordt het vernieuwde sluiscomplex officieel geopend.

Om er zeker van te zijn dat de sluizen goed werken, voert aannemer Ballast Nedam in april nog een aantal tests uit. De bestaande sluis zal gedurende die periode beschikbaar zijn voor het vaarverkeer. Wel kunnen schepen mogelijk enige hinder ondervinden van de werkzaamheden. Na de officiële opening zijn beide sluizen volledig in gebruik.

Op donderdagmiddag 8 mei 2014 zal de nieuwe sluis worden geopend. Het programma voor de opening wordt binnenkort bekend gemaakt.

In opdracht van de provincie Fryslân heeft Ballast Nedam naast de bestaande sluis in Stavoren een tweede sluis gebouwd. De beide sluizen bieden voldoende capaciteit waardoor lange wachttijden voor het vaarverkeer tot het verleden behoren.

 

sluis WorkumSluis Workum vanaf 1 april weer open

Watersporters met grotere boten (diepgang 1.90 meter) zijn vanaf 1 april van harte welkom in Workum. Door het verlagen van de drempel in de sluis, kunnen vanaf deze datum ook de grotere boten de stad binnenvaren. Dat maakt Workum klaar voor het nieuwe watersportseizoen.

Afgelopen maanden was de sluis in Workum gesloten voor vaarverkeer. Een damwand vóór de sluis maakte mogelijk dat er tijdens het stormseizoen gewerkt kon worden. Naast de drempelverlaging heeft de sluis nieuwe vloeddeuren gekregen aan de Workumer kant. De deuren aan de kant It Soal gingen er uit voor een onderhoudsbeurt. Ook zijn enkele kleine onderhoudsklussen uitgevoerd, waaronder het voegen van het metselwerk. Aannemer De Boer & De Groot, die een vestiging heeft dichtbij de sluis, voerde het werk uit in opdracht van de provincie Fryslân, Het Friese Merenproject.

Workum beter op de kaart
De werkzaamheden aan sluis Workum zijn onderdeel van Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân. De verlaging van de sluisdrempel sluit goed aan bij het Masterplan Workum, maar maakt er geen deel van uit. De gemeente heeft dit plan opgesteld met behulp van Het Friese Merenproject. Het Masterplan heeft als doel om toegangspoort Workum aantrekkelijker te maken  voor de watersporters.

 

Bron: Friesemeren

Voordelen

archief berichten