0416 - 79 52 64

Uw boot goed de winter door

winterberging-op-de-wal-2Al hebt u een perfecte bootverzekering, een offerte bootverzekering, het onderhoud is en blijft belangrijk zelfs een vereiste. Komende winter heeft uw boot ook weer de nodige aandacht nodig. Een goed onderhoud beschermd niet alleen je investering maar kan ook kosten besparen zorgen voor een veilig nieuw vaarseizoen in 2016.

Onze checklijst is een handig hulpmiddel hiervoor, deze kun u hier downloaden.

 

 

Er wordt wel eens de vraag gesteld: moet de boot in het water of niet tijdens de winter?

  • – Uit het water kan de boot kan uitdrogen.
  • – Het is raadzaam om éénmaal per jaar de boot uit het water voor inspectie van het onderwaterschip,  nieuwe anti-fouling en om de anodes te vervangen. Een besparing is het dus niet.
  • – Vanaf november is er vaak geen zoetwater meer beschikbaar op de pontons/steiger. De zoetwatertank vullen of de boot afspuiten is dus niet meer mogelijk
  • – Bij koud weer zijn/kunnen de pontons/steiger gevaarlijk glad zijn. Probeer met minstens twee personen te zijn als je naar de boot gaat.
  • – Boot moet na elke vaart terug volledig vorstvrij gemaakt worden.

Wanneer u in de winter niet regelmatig vaart, zou ik dus afraden om te overwinteren in het water

Een paar tips voor de overwintering:

  • – Zorg ervoor dat je dieseltank volledig gevuld is, zo voorkom je condensatie. Eventueel preventief een product tegen bacteriën toevoegen.
  • – Plan de onderhoud van je motor op het einde van het seizoen. De winter ingaan met verse olie zal corrosie vermijden en de levensduur van je motor aanzienlijk verlengen. ( Scheepswerven horen dit niet graag, want op het einde het vaarseizoen hebben ze het extra druk)
  • – Als je boot uit het water gaat, spoel de motor gedurende 10 minuten met zoetwater om het zout uit het koelingsysteem te verwijderen en vul het daarna met antivries.
  • – Maak een “to do” lijst van wat je verlangt van de scheepswerf of onderhoudsmonteur.

Eisen van uw verzekeraar

Naast de zorgplicht die u als verzekerde al heeft kan een verzekeraar ook bepaling opnamen in de voorwaarden, zoals onder andere dat de onderhoudswerkzaamheden, zoals het winter klaarmaken, verricht moeten worden door een erkend onderhoudsbedrijf.

Check uw voorwaarden  wat hierover is geregeld. Natuurlijk kunt u ook ons benaderen om hierover meer informatie c.q. duidelijkheid te krijgen.

 

Voordelen

archief berichten