0416 - 79 52 64

Reddingsboot Brandaris gerestaureerd

brandarisDe Stichting behoud oudste Motorreddingboot ter Wereld op Terschelling is er in geslaagd de befaamde reddingboot “Brandaris” voor sloop te behoeden en geheel te restaureren. Het schip is in de naoorlogse gedaante teruggebracht.

De “Brandaris” was tot 1968 in dienst van de Reddingmaatschappij en werd daarna aan een particulier verkocht. Het schip werd tot motorjacht verbouwd en leidde tot 2010 een avontuurlijk bestaan. De sloop leek toen onafwendbaar. Scheepswerf Talsma in Franeker zag kans om het schip weer in de oorspronkelijke vorm te restaureren. De Stichting kreeg gelden van goede doelen fondsen, particulieren bedrijven en subsidies van de Provincie Fryslân en de gemeente Terschelling.Het resultaat is fantastisch. En nadat het schip een seizoen zonder motoren op Terschelling in de haven had gelegen, leverde Niels Mulder van Nimos Motoren uit Andijk twee identieke Kromhoutmotoren. Deze hebben als back up in ziekenhuizen gediend voor het geval de stroom uit zou vallen om elektriciteit te genereren. Ze hebben weinig draaiuren en zijn bij de inbouw van keerkoppelingen voorzien.De officiële ingebruikname werd verricht door Staatssecretaris mevrouw Wilma Mansveld van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hoewel zij het conflict over de veerdiensten heeft opgelost, was ze nog nooit op Terschelling geweest.
De “Brandaris” zal door de stichting worden ingezet voor vertellingen aan boord, rondvaarten met name voor jeugd, pr acties en as verstrooiing van overledenen op zee.

bron: Scheepvaartnieuws

Voordelen

archief berichten