0416 - 79 52 64

Recreatieplannen voor de Zegerplas

zegerplasPark Zegersloot in Alphen aan de rijn krijgt een impuls. Er zijn twee ideeën geopperd voor toerisme en recreatie aan de Zegerplas in Alphen aan den Rijn waarvan er één gerealiseerd zal worden. Optie één is een boat house met een kleine overnachtingsaccommodatie en horeca. Optie twee is alleen aanmeerplekken met horeca.

Eind dit jaar wordt duidelijk voor welke van de twee initiatieven wordt gekozen. Twee lokale ondernemers hebben beiden een plan ingediend. Al zou er ruimtelijk plek zijn voor beide ideeën, zien de ondernemers het niet zitten om allebei hun plan te realiseren. Dat is niet rendabel op dit moment. Het wordt de een of de ander.

Als locaties heeft het college van burgemeester en wethouders de t-steiger aan het zuiden en de steiger bij het Chinese restaurant in het noorden aangewezen. Het nieuwe terrein mag maximaal 1000 vierkante meter groot worden.

De toerisme en recreatie in Alphen moet vergroot worden door een van de plannen uit te voeren. Voor beide plannen moet de huidige fietsbrug langs de Zegerplas worden vervangen voor een ophaalbrug. Dat gaat de gemeente Alphen realiseren.

De twee plannen zijn:

zegerplas 2

John Vermeer: drijvende lodges en zeilschool

Voormalig VOA-voorzitter John Vermeer wil drijvende lodges, een watertaxi, een zeilschool en verhuur van sloepen mogelijk maken aan de Zegerplas. Vanuit de lodge op de Zegerplas zou je met de watertaxi via de Kromme Aar naar het Alphense centrum moeten kunnen varen. Aan de noordkant van de Zegerplas, vlakbij het Chinese restaurant, moet een modern en niet al te groot boathouse komen, waar mensen via steigers de twaalf waterlodges kunnen bereiken om te overnachten.

In het boathouse komen horeca, verblijfruimtes en een terras. Een zeilschool moet in het leven geroepen worden en voor kinderen komt een klimbos. Vermeer wil samenwerken met waterscouts Willem Barendsz en duikvereniging Atlantis. Vermeer heeft eerder al aangegeven dat hij vindt dat Alphen meer moet doen met waterrecreatie. Het Groene Hart heeft meet water dan Friesland. ‘Er moet een knop om in Alphen. We hebben veel te bieden. Het moet alleen wel tot stand komen’, aldus Vermeer.

Zegerplas 3

Martin Kalkhoven: boathouse en waterchalets

Sloepenverhuur, een boathouse en aan het water gelegen chaletjes voor overnachtingen. Dat is het plan van Martin Kalkhoven, eigenaar van Wet ‘n Wild The Social Club aan de Zegerplas. Hij wil zijn plan realiseren bij de t-steiger. Volgens Kalkhoven voelen toeristen er niets voor om op de camping een halve kilometer verderop te verblijven. Daarom wil hij chalets bouwen om de nacht in door te brengen. In het nieuwe boathouse moet horeca komen en een zonneterras.

‘Als je verblijfsmogelijkheden aanbiedt en zorgt voor voorzieningen, dan houd je de recreant langer in het gebied. Ik ben het met de wethouder eens dat hier veel recreatieve mogelijkheden zijn, maar om het levensvatbaar te krijgen, moet er geïnvesteerd worden. Anders blijven de watersporters op Loosdrecht. Als zij weten dat je vanaf Park Zegersloot letterlijk en figuurlijk alle kanten op kunt, zal men kiezen voor Alphen’, vermoedt Kalkhoven.

Bron: alphens.nl en studioalphen.nl

Voordelen

archief berichten