0416 - 79 52 64

Overwinteren in het water

winterberging-in de haven 2Met dit bericht geven wij een vervolg op ons  eerdere bericht “Uw boot goed de winter door“. Wij vinden dat in deze periode hieraan veelacht nodig is

Als je besluit de boot gedurende de winter in het water te laten, moet je wel een paar extra voorzorgsmaatregelen nemen. Hieronder een aantal tips die vooral gericht zijn op het voorkomen van vorstschade.

Zelf doen of door een deskundig bedrijf

Voor we uitgebreid ingaan op wat je moet doen voor een veilige overwintering van de boot in het water is een waarschuwing vooraf van groot belang. Doe dit soort werkzaamheden alleen als je er zeker van bent dat je weet wat je doet en hier ervaring mee hebt. Dit is van belang omdat verzekeringmaatschappijen vorstschade aan boot en/of motor niet altijd vergoeden als het winterklaar maken niet aantoonbaar door een daartoe deskundig bedrijf is gedaan, controleer uw voorwaarden hiervoor, of informeer bij ons. Als dit een voorwaarden is moet je dit kunnen aantonen door het overleggen van een gespecificeerde rekening van dat bedrijf. Denk daar dus aan en doe deze klussen bij twijfel dus niet zelf. Dan nu de uit te voeren werkzaamheden.

ijsgangSchade door ijsgang

De kans dat een boot kapotvriest is niet zo erg groot. Dit komt doordat het water rond de boot niet in één keer dichtvriest. Door warmtetransport langs de huid zal de laatste centimeter rond het schip weinig kracht door uitzetting uitoefenen. Hoe het schip in dik ijs komt te liggen hangt van de vorm af. Hoe ronder het onderwaterschip hoe groter de kans dat de boot enigszins omhoog wordt gedrukt. Bij overwinteren in het water is het wel van belang dat het water op de ligplaats geen last heeft van stroming en van golven door passerende schepen. Anders kan er schade door schuivend ijs ontstaan.
Een lichtgebouwde houten boot kun je echter tijdens een vorstperiode wel beter op de wal zetten.
Als je besluit de boot in het water te laten moet je wel een aantal extra voorzorgsmaatregelen met betrekking tot onderwater in en afvoeren en afsluiters nemen.

winterklaar-315x230De motor

Het is belangrijk de motor winterklaar te maken. Dat wil zeggen dat je het water in het koelsysteem vervangt door antivries. Het is handig als je hiervoor met zijn tweeën bent. Ga daarbij als volgt te werk. Sluit de buitenboordkraan van de koelwaterinlaat. Schroef het deksel van het wierfilter los. Giet nu antivries in het filter. Een van jullie start nu de motor, terwijl de ander antivries in het filter bij giet. Zodra er antivries bij de uitlaat naar buiten komt motor uitzetten. Nu weer antivries in het filter gieten en vervolgens de buitenboordkraan van de koelleiding even open en dicht draaien. Dit om er zeker van te zijn dat afsluiter en slang ook goed met antivries gevuld zijn.

Zorg er nu voor dat ook de slangen van het onderwatertoilet met antivries worden gevuld. En vergeet daarbij de afsluiters niet. Dus eerst de slangen met antivries vullen en vervolgens de afsluiters even open en dicht draaien.

Watertanks moet je helemaal leegmaken. Brandstoftanks bij voorkeur juist helemaal vullen. Bij een volle tank kan er geen condensatie door kou aan de binnenkant van de tankwand ontstaan. En voorkom je dus dat er water in de tank komt. Zit er een aftap onderaan de tank, laat het daar aanwezige water dan weglopen.

Om kapotvriezen van de loospijpen in de kuip te voorkomen kan het slim zijn er een stuk plastic slang in te steken. Sluit eerst beide uiteinden van de slang met een kurk af zodat er geen water in kan komen. Als het water in de loospijp bevriest zal de kracht van het ijs de slang indrukken en daardoor schade voorkomen. Eventuele afsluiter open draaien en de slang daar doorheen laten steken.

Haal elektronica zoveel mogelijk van boord om corrosie door vocht te voorkomen.
Haal ook zoveel mogelijk losse spullen van boord. Vooral de matrassen, kussens, beddengoed en gordijnen zijn daarbij belangrijk. En bij een zeilboot de zeilen. Alle zaken dus waar het weer in kan komen.

Dek de boot zoveel mogelijk af, maar houdt ruimte voor ventilatie open. Zet om diezelfde reden de vloerdelen omhoog en de deuren van de kastjes open.

Na al deze maatregelen komt de boot veilig de winter door. Als je er tenminste wel aan denkt om zo nu en dan even te gaan kijken of alles er nog goed bijligt en of de landvasten nog goed vast zitten.

Bekijk voor meer tips de video ‘Winterklaar maken’.

Winterklaar maken

Onderstaande video heeft als thema ‘winterklaar maken’. De video is gemaakt door Europeesche Verzekeringen in samenwerking met Aquavarius.

Om deze video te bekijken dient u de laatste versie van Adobe flash player geinstalleerd te hebben. De laatste versie van deze software kunt u hier downloaden.
Er bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie in deze video na verloop van tijd verouderd of onvolledig is.

Voordelen

archief berichten