0416 - 79 52 64

30 duizend oude vaarbewijzen ‘kwijt’

papieren vaarbewijsVaarbewijs omruilen:

Per 1 januari 2016 is het oude papieren (Klein) vaarbewijs niet meer geldig en kunnen houders deze omruilen. Van de 100.000 bekende houders van een papieren vaarbewijs hebben inmiddels zo’n 70.000 het oude papiertje omgeruild voor een nieuwe op creditcard-formaat. Er zijn dus nog zo’n 30.000 papieren vaarbewijzen ‘kwijt’.

Nieuwe regels vaarbewijs

De controlerende organisatie VAMEX (Vaarbewijs en Marifoon Examens) heeft in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de politie besloten de oude papieren vaarbewijzen te vervangen voor nieuwe vaarbewijzen op creditcard-formaat. De papieren bewijzen werden tussen 1982 en 2001 afgegeven. Omdat deze papiertjes inmiddels verouderd en bovendien fraudegevoelig zijn, worden ze nu vervangen. De oude vaarbewijzen bevatten geen foto, waardoor er volgens VAMEX regelmatig vervalsingen opduiken. Vanaf 1 januari 2016 is het papier vaarbewijs dan ook officieel niet langer geldig als vaarbevoegdheidsbewijs.

Het nieuwe vaarbewijs

Het nieuwe vaarbewijs is net als een rijbewijs op compact creditcardformaat. Daardoor is het nieuwe vaarbewijs handzamer, minder fraudegevoelig en daarnaast waterbestendiger. Ook is het nieuwe vaarbewijs geldig in het buitenland (ICC). Tevens staat er geen vervaldatum meer op vermeld, omdat het vaarbewijs vanaf 1 juli 2014 onbeperkt geldig geworden is.

vaarbewijsVaarbewijs gratis omruilen

Wie nog in het bezit is van een oud papieren (Klein) vaarbewijs, kan deze tot het eind van het jaar gratis omruilen voor een nieuw vaarbewijs. VAMEX heeft de bekende houders van 100.000 oude vaarbewijzen hier al eind vorig jaar over aangeschreven. Ruim 70.000 houders hebben inmiddels een nieuw vaarbewijs ontvangen. De resterende 30.000 moeten nog voor 1 januari omruilen. Na die datum riskeert de houder een boete als nog met het oude exemplaar gevaren wordt.

Aanvraag gratis omruil vaarbewijs

Via de website van VAMEX, de instantie die verantwoordelijk is voor het uitdelen (en de examens) van het vaarbewijs, kan een aanvraag voor de gratis omruil van het oude vaarbewijs worden ingediend. Je moet dan je oude papieren vaarbewijs wel meesturen! Ben je deze kwijt, dan kost het je 20 euro voor de aanvraag van een duplicaat vaarbewijs. Lees er meer over op de omruilpagina van VAMEX.

Regels Klein vaarbewijs

Hoe zat het ook alweer? Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor:

  • Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter.
  • Motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water. (hiertoe behoren ook waterscooters en jetski’s)
  • Bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden met een lengte tussen de 15 en 20 meter. (bijv. bepaalde rondvaartboten op aangewezen wateren, niet vrijvarende veerponten, sleepboten of duwboten korter dan 20 meter, die een schip korter dan 20 meter slepen of duwen).

Voor de bedrijfsmatige vaart op de binnenwateren is veelal een (Beperkt) Groot Vaarbewijs vereist, dat via CCV (onderdeel van het CBR) wordt afgegeven.

bron: Sloepenjournaal

Voordelen

archief berichten