0416 - 79 52 64

Nieuwe neus voor Wild Oats XI

Rolex Sydney Hobart Yacht Race 1Op tweede kerstdag luidt traditioneel het startschot van de jaarlijkse Rolex Sydney Hobart Yacht Race. De race wordt gezien als tegenhanger van de Rolex Fastnet Race op het Noordelijk halfrond. Beide oceaanwedstrijden kenmerken zich al jarenlang dankzij een imposant wedstrijdveld. Ook de rampjaren van respectievelijk 1979 en 1998 staan in het geheugen van menig zeiler gegrift. Dit jaar hebben in totaal 110 boten zich ingeschreven, waaronder een dozijn Super Maxi’s. De twee ged
oodverfde favorieten voor de line honours zijn net als vorig jaar Wild Oats XI enComanche. Eerstgenoemde onderging een uitgebreide facelift om dit jaar weer als snelste in Hobart aan te komen.

 

Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2Strijd der Supermaxi’s 

De lijst met maxi’s en supermaxi’s is indrukwekkend. Een kleine greep: Wild Oats XI, Comanche, Ragamuffin 100, Maserati, Rambler 88, Perpetual Loyal. Een week voor de start varen deze supermaxi’s de Solas Big Boat Challenge in de baai van Sydney. Titelverdediger voor Line Honours voor beide races is Wild Oats  XI. De tien jaar oude boot onderging voor een bedrag van 2 miljoen Australische dollars een grondige verbouwing. De boeg werd er afgezaagd en vervangen met een meer volumeuze uitvoering om het in de golven boren iets te verminderen. Er werd meer dan een ton aan gewicht uit het jacht weggesneden en de verlengde boegspriet laat het toe meer zeiloppervlak te voeren.  Schipper Mark Richards; “na onze overwinning vorig jaar op Comanche, zullen ze daar wel op bloed uit zijn. We konden dus niet anders dan ons onze oude dame in topconditie te krijgen.”

Geschiedenis

Het idee om met een vloot van Sydney naar Hobart te zeilen werd voor het eerst in 1944 door leden van de Cruising Yacht Club of Australia geopperd. Alhoewel het idee was dit in vriendschappelijk verband zonder wedstrijdelement te organiseren, bleek de gerenommeerde zeiler en Britse Marineofficier John Illingworth niet mee te willen doen als de andere deelnemers er geen race van zouden willen maken. De organisatie gaf toe aan de officier, die zich beriep op zijn wedstrijdervaringen tijdens de Fastnet Race van 1937. Negen jachten, variërend van dertig tot  zestig voet deden mee aan de race. Illingworth won met zijn op één na kleinste jacht van de vloot. Verhalen over die heroïsche en curieuze eerste race trok veel zeilers aan. Sindsdien is de Sydney Hobart Yacht Race ieder jaar tussen Kerstmis en Nieuwjaar georganiseerd.

De race begint op Tweede Kerstdag om 13.00 uur lokale tijd (23.00 uur 28 december UTC+1)

bron: zeilen

Voordelen

archief berichten