0416 - 79 52 64

Brand aan boord

Boot brand op de Linge bij Rumpt (Nieuwsblad Geldermalsen)Dit jaar moeten wij vaststellen dat er bij regelmaat berichten zijn dat er een boot in brand is gegaan, recentelijk (12-11-2015) nog op de Linge bij natuurgebied in Rumpt. De oorzaken van de branden aan boord zijn divers.

Door deze laatste brand, waarvan de oorzaak nog niet bekend is, hebben wij gemeend de komende weken bij regelmaat iets te plaatsen over brand preventie.

Maar als eerst willen wij een interview plaatsen wat wij onlangs op internet tegen zijn gekomen: “Wat ik leerde van een gasexplosie”

Terschelling, Zaandam, Hoorn, Leeuwarden, Giesbeek, Roermond, Middelaar, Gouda. Stuk voor stuk jachthavens waar het dit seizoen mis ging. Gasexplosies zorgde er voor ernstige ongelukken. Toen we hierover schreven in onze laatste nieuwsbrief stuurde Anita ons een berichtje terug. Zij was een van de ongelukkigen waar het mis ging. In dit interview deelt ze haar ervaring en wil ze graag iets onderstrepen: klus niet zelf aan de gasinstallatie, schakel een professional in.

Kun je iets vertellen over wat er gebeurd is?

“Ik had een slecht werkend kooktoestel. Om dat op te lossen koppelde ik het toestel los en liet het netjes schoonmaken. Op hetzelfde moment heb ik er ook een nieuwe gasslang aan laten zetten. Daar ging het waarschijnlijk mis. De slang is waarschijnlijk niet goed genoeg aangesloten op de leiding. Ook de gasfles was niet goed dichtgedraaid.

De volgende dag rook ik een gaslucht. Als reactie draaide ik de fles goed dicht, zette alles open en nam me voor het kooktoestel voorlopig niet te gebruiken. Terwijl ik dit wel bedacht had deed ik het tegenovergestelde.”

Wat was de impact van de explosie?

  • schade kuipvloer door explosie“Naast een flinke steekvlam rondom het kooktoestel sloeg ook de kuipvloer eruit door gasophoging. Mijn redding was dat ik in dezelfde gang waarmee ik het gas aanstak, deze ook weer dichtdraaide.

Voor mij was de impact: heel erg balen over mijn domheid. Ik heb dit echt een plekje moeten geven. Gelukkig lukte dit redelijk snel door het besef van geluk wat ik heb gehad door snel te handelen. De impact voor mensen op de boten in de haven die het hebben gezien en voor familie, vrienden en bekenden is de impact misschien nog wel groter geweest.”

Hoe is het nu met je? Ben je helemaal hersteld?

“Ik had oppervlakkige tweedegraads brandwonden aan mijn gezicht en handen. Aan de binnenkant van mijn linkerhand (hiermee ben ik door het vuur gegaan) zat een diepe tweedegraads brandwond. Gelukkig is alles goed genezen, zonder littekens en functieverlies. Het algehele herstel van huid en onderliggend weefsel heeft in totaal ongeveer een jaar nodig. De boot is weer gerepareerd en met ongeveer 6 weken kon ik weer zeilen.”

Heb je nog steeds gas aan boord?

“Ik heb geen gas meer aan boord. Van mezelf weet dat ik het waarschijnlijk nooit meer durf te gebruiken. Ik heb nu een Origo spiritus toestel laten plaatsen. De eerste keer aansteken was wel een kleine drempel. Nu gebruik ik het zonder problemen.”

Heb je lessen / tips voor andere nieuwsbrieflezers?

“Wanneer je twijfels hebt met bij gasinstallatie: ga hier zeker niet zelf mee aan
de slag! Laat het door een professional doen. Mocht het mis gaan, zoals bij mij, dan kan dit problemen met de verzekering opleveren. Bij mij keerde de verzekering niet uit omdat:

  • De gasinstallatie niet aan de eisen voldeed. Ik heb het schip vorig jaar gekocht en had volgens de verzekering een aankoopkeuring laten doen. Dan had ik geweten dat het niet aan de eisen voldeed.
  • Plaatsing/vervanging door een expert had moeten gebeuren.”

Bedankt Anita, voor het delen van je ervaring!

Bron: nieuwsbladgeldermalsen.nl & sailspecials.nl

Voordelen

archief berichten