0416 - 79 52 64

Amsterdamse bruggen in slechte staat

Wie gaat varen in Amsterdam doet er goed aan om voorzichtig onder de vele Amsterdamse bruggen te zijn. De bruggen zijn in slechte staat vanwege een tekort aan onderhoudsmonteurs, inspecteurs. Veel van de Amsterdamse bruggenfluisteraars bereiken de pensioengerechtigde leeftijd, en opvolging is lastig te vinden.

Risicobruggen

renovatie_kramerbrugDe gemeente Amsterdam zou de afgelopen jaren flink bezuinigd hebben op het onderhoud van de 247 Amsterdamse bruggen. Kenners waarschuwen nu dat de maat vol is en dat het hoog tijd is voor onderhoud. Zo zouden er in Amsterdam verschillende ‘risicobruggen’ zijn die al sinds 2007 niet meer onderhouden zijn.

Bruggenboeken

De Amsterdamse rekenkamer waarschuwt vooral voor het verdwijnen van kennis over de staat van de bruggen. Waar tot 1980 zogenoemde ‘bruggenboeken’ werden bijgehouden waarin de staat van de bruggen werd beschreven, zit die kennis nu vooral in de hoofden van de ‘bruggenfluisteraars’. Nu deze langzaam maar zeker met pensioen gaan en er onvoldoende geïnvesteerd wordt in nieuw personeel om de bruggen te onderhouden, dreigt de kennis over de bruggen verloren te gaan.

Beter onderhoud

De rekenkamer noemt de situatie verontrustend en roept de gemeente Amsterdam op om snel maatregelen te nemen. Ook moet er een goed beheerssysteem komen om de staat van het onderhoud in op te slaan. Dus als je gaat varen in Amsterdam: kijk goed uit onder de bruggen!

(Bron: Cobouw.nl)

Voordelen

archief berichten